Nepal na de aardbeving
Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een aardbeving van 7.8 en zware naschokken tot wel 6.7 op de schaal van Richter. Op 12 mei volgde een tweede zware aardbeving van 7.4.
Bhaktapur is een prachtige oude stad in de Kathmandu-vallei met veel tempels en traditionele gebouwen. In heel Nepal zijn 8800 doden gevallen, in Bhaktapur zijn 800 mensen overleden. Waarom is Bhaktapur zo zwaar getroffen? Veel oude wijken in Bhaktapur bestonden uit huizen die nog gebouwd waren met ongebakken bakstenen en modder. De buitenste laag van de dikke muren bestaat vaak uit gebakken bakstenen en zo zagen deze huizen er van buiten prima uit. Als men een tijd na het bouwen van de begane grond weer geld had, werd er op deze zwakke basis vaak een zwaardere verdieping gebouwd van gebakken bakstenen, of zelfs van beton. Dit soort huizen is niet bestand tegen een aardbeving van 7.8. En bij instorting is de kans om het te overleven gering, ze krijgen geen lucht meer, ze stikken onder de berg stof die eens hun huis was. De ingevlogen reddingteams van over de hele wereld konden dan ook niet veel uitrichten. Vele duizenden huizen zijn ingestort, en vele bouwvallen moesten gesloopt worden vanwege het instortingsgevaar.
Het leven gaat door
There is a crack in everything , that’s how the light gets in… ( Anthem – Leonard Cohen)
Door het instorten van veel huizen en soms bijna een hele wijk, is het sociale leven in de stad behoorlijk ontwricht. Met buitenlandse hulp zijn er noodwoningen neergezet. Dit zijn tenten, vaak uit China of van het Rode Kruis, of tunnelwoningen van golfplaat. In de tentenkampen en kampen met tunnelhuizen ontstaan nieuwe samenwerkingsvormen. Men maakt er met elkaar het beste van.
Het is een uitdaging om kwetsbare mensen vanuit je eigen kwetsbaarheid te ontmoeten. Hoe kan je het leed met open ogen en compassie aankijken, terwijl je werkelijk geen idee hebt hoe je als mens hier nu uit moet komen? Vooral voor de moeders met een meervoudig gehandicapt kind is dat het geval, zie de laatste drie foto’s. Een nieuwe kamer huren is vrijwel geen optie, omdat de verhuurder deze kinderen alleen als last ziet.
Het was bijzonder om in Nepal te ervaren, dat bij vele ontmoetingen met Nepalezen die door de aardbeving getroffen waren, er een wederzijds respect en begrip was en dat bij het scheiden van de wegen, elke keer weer een blije verbondenheid voelbaar was, die Rob en ik nu nog als een dierbare schat met ons mee dragen. We merkten ook hoe waardevol de foto’s waren, die terug gegeven werden. Alsof de verbondenheid en het gezien worden door de foto werden gesymboliseerd en ze een zichtbaar bewijs waren van de hoop dat men niet vergeten wordt.
Net als wij zelf, wil iedereen gehoord, gezien en niet vergeten worden.
Situatie eind 2017
De bescheiden leningen van de regering aan de door de aardbeving getroffenen dragen zeker bij aan de wederopbouw, maar meer nog de gelden die binnenkomen van de ruim drie en een half miljoen Nepalezen, die in het buitenland (voornamelijk de Arabische staten en Maleisië) werken. De nieuwe regering heeft toegezegd de leningen voor de herbouw van een eigen ingestort huis te verhogen van ca 1700 naar ca 2500 euro. Als de basis met gewapend beton klaar is, kan men na controle op de voorschriften al vast een deel krijgen. Is de bovenbouw klaar (niet meer dan één verdieping) dan volgt, weer na controle, het resterende bedrag. Veel mensen die geld overgemaakt krijgen uit het buitenland, hebben besloten hier niet op te wachten. In Bhaktapur zien we op heel veel plaatsen mensen druk bezig met de bouw van een nieuw huis. Ook is door de overheid en buitenlandse sponsors een begin gemaakt met de restauratie van het cultureel erfgoed.
(vervolg in constructie)
Zie ook de series:
VerlorenPerspectief
Beschadigd
Zie ook Stichting Madat Nepal: www.madatnepal.nl